Counseling & Therapie & Psychologie IOU Cursus

“…en je zult de waarheid kennen, en de waarheid zal je bevrijden.”
“want Ik ben de Heer die u geneest.”
“Hij zond Zijn Woord en genas hen, en bevrijdde, redde, redde, rukte hen weg van AL hun vernietigingen.”
“En zij hebben de diepgewonde, de gebrokenheid van Mijn volk oppervlakkig genezen door te zeggen: Vrede, vrede, maar er is geen vrede.”

Vierde Les 4

Psychologie

Want zowel profeet als priester plegen heiligschennis, echtbreken en met leugen omgaan; zij sterken de handen der boosdoeners, dat niet één zich van zijn boosheid bekeert; Jeremia 23:11, 14

Ik heb geestelijk overspel gepleegd

Wist je dat de Bijbel meer spreekt over geestelijk overspel dan over fysiek overspel? Uw partner pleegt misschien fysiek overspel tegen u, maar de vraag is: heeft u geestelijk overspel gepleegd tegen God?

Toen mijn man voor het eerst wegging, wendde ik me in mijn pijn tot God. Onmiddellijk bracht Hij me vrede en gaf me richting. Helaas heb ik een enorme fout gemaakt. De vrouw van mijn predikant gaf me een boek over harde liefde, geschreven door een populaire christelijke psycholoog. Ook al was mijn huwelijk op wonderbaarlijke wijze ten goede gekeerd, doordat ik op mijn gezicht ging staan tegenover God en Hij mij veranderde, ging ik door en las het boek.

Wat mij is overkomen, heb ik sindsdien in de loop van vele jaren van bediening geleerd, is met honderden andere vrouwen gebeurd. Totale vernietiging! Ik nam een nog meer twistzieke en arrogante houding aan dan waar God me van had verlost! Ik werd iemand die ik niet eens leuk vond! Het kostte minder tijd om mijn man van mij en van ons huis weg te drijven dan God nodig had om mij te veranderen toen ik het tot Hem uitriep!

Maar wat erger was, was dat ik besefte dat ik mijn Heer ontrouw was geweest. Ik had geestelijk overspel gepleegd. Ik was niet alleen trouw geweest aan mijn Heer, mijn Heiland, Jezus Christus. Door hulp van iemand anders te zoeken en een ander plan te volgen dat niet Zijn plan was, maar het “Harde Liefde”-plan dat ik had gelezen, had ik door mijn daden tegen de HEER gezegd: U, Heer, bent NIET GENOEG!

Als ik dat nu lees, word ik zo ziek en krijg ik tranen in mijn ogen! Hoe kon ik zo verschrikkelijk zijn?!?!

Zoveel mannen en vrouwen schrijven ons elke dag hetzelfde verhaal over dit boek en de “Harde Liefde”-methode waarvan iedereen oprecht gelooft dat het zal helpen! Hoe? Waarom? Waarom zou stoer zijn ooit een echtgenoot terugbrengen? Mensen die gemeen zijn, zijn mensen bij wie ik weg wil, en mijn man kon niet snel genoeg bij me wegkomen! Ga je gang en herlees “Hoofdstuk 8, Zachte en Stille geest” als je nog steeds niet volledig begrijpt hoe de zacht moedigen de aarde zullen erven en anderen naar zich toe trekken. Ik wil er niet meer over praten omdat het mijn hart breekt als ik eraan denk hoe ik mijn eerste liefde, Jezus, heb gekwetst door wat ik deed.

Ik schaam me echter niet om te zeggen dat ik nu geloof dat ALLE antwoorden op AL onze problemen ALLEEN in de Bijbel liggen. Ik geloof dat praten met God, in plaats van praten met iemand anders, de ENIGE weg is naar genezing en heelheid.

Toen ik geconfronteerd werd met de dood van mijn huwelijk, echtscheiding, MOEST ik de Heer van aangezicht tot aangezicht zien. Ik had het zuivere, compromisloze Woord van God nodig. En aangezien het de Heer was die mijn huwelijk herstelde, aangezien het de Heer was die mij troostte, aangezien het de Heer was die mij leidde, dan zou het geestelijke zelfmoord zijn om JOU of wie dan ook aan te moedigen om iemand anders dan GOD te zoeken. Als je iets anders leest dan Zijn Woord, of een andere methode toepast dan de Bijbelse principes, zou dat ontrouw zijn aan mijn, en hopelijk jouw, Eerste Liefde!

Noem me fanatiek of bekrompen, prima. Maar ik geloof echt dat Hij onze ENIGE hoop is – niet alleen in het herstel van het huwelijk, maar in alles wat we doen, zeggen of nodig hebben. En ik ben meer dan bezorgd dat psychologie zo’n overheersende plaats heeft ingenomen in onze kerk en het leven van christenen!! Het heeft de intimiteit met de Heer en de principes die in de Schrift staan als de manier om vrede te vinden, volledig vervangen.

Zonder enig voorbehoud geloof, onderricht en moedig ik totale AFHANKELIJKHEID van God en ALLEEN van Zijn Woord aan. Dit komt omdat ik weet dat dit is wat nodig is voor herstel en een krachtige christelijke levenswandel: Hem vinden zoals Hij ons bedoeld heeft om Hem te vinden en gemeenschap met Hem te hebben! Laten we een paar andere bijzonderheden bespreken…

Zonde versus ziekte

De principes die ik las in dat noodlottige boek, en in vele andere christelijke psychologieboeken, veranderden de WAARHEID: het verving zonde door ziekte. De zondaar wordt gezien als een “slachtoffer” van een ziekte, in plaats van een zondaar die zich moet bekeren van zijn zonde.

Als ik had geloofd dat mijn man een seksuele ziekte had, in plaats van gebonden te zijn aan de zonde van overspel, zoals Spreuken 5:22 ons vertelt, dan zou ik nooit voor hem hebben gevast en gebeden zoals ik deed: “Is dit niet het vasten dat Ik verkies, om de ketenen van goddeloosheid los te maken, om de banden van het juk los te maken, en om de onderdrukten vrij te laten gaan en elk juk te breken?” — Jesaja 58:6.

Wanneer de wereld een zondaar van zijn zonde verlost, aangezien hij slechts een “slachtoffer” is van een ziekte, zal het hem daaraan gebonden houden! Dat is toch het ultieme plan van de vijand? Om de zondaar gebonden te houden totdat hij sterft in zijn zonde en zich dan bij Satan voegt in de hel?

Ik geloof NIET dat uw echtgenoot, of welke echtgenoot dan ook, een seksuele verslaving heeft, maar gevangen zit in de koorden van zijn zonde van overspel. En of die banden nu met een overspelige vrouw, een prostituee of pornografie zijn – wat de seksuele zonde ook is. “Zijn eigen ongerechtigheden zullen de goddeloze vangen, en hij zal worden vastgehouden met de banden van zijn zonde” – Spreuken 5:22.

Ik geloof NIET dat uw man een ziekte van alcoholisme heeft, maar gevangen zit in de zonde van dronkenschap. “Ze sloegen me, maar ik werd niet ziek; ze sloegen me, maar ik wist het niet. Wanneer zal ik wakker worden? Ik zal nog een drankje zoeken” – Spreuken 23:35.

Dit zijn zonden waarvan echtgenoten (en misschien zelfs wij) verlost moeten worden. Ik geloof het omdat ik echtgenoten echt heb zien verlossen van het drinken, niet alleen ervan “herstellend”, wat meestal betekent dat ze keer op keer herstellen, keer op keer.

Ik moet ook bekennen dat ik fanatiek ben in het gebruik van termen uit de Bijbel in plaats van termen die voornamelijk uit de psychologie komen. De taal die in het begin van de 20e eeuw in dit land werd gebruikt, is rechtstreeks uit de Bijbel overgenomen. Zelfs niet-christenen accepteerden en gebruikten Bijbelse termen.

Nu gebruikt onze samenleving het woord homo’s in plaats van homoseksuelen en affaires in plaats van overspel. Degenen die betrapt zijn op de zonde van homoseksualiteit zijn allesbehalve gelukkig en degenen onder ons van wie de echtgenoot naar een andere vrouw is vertrokken, zouden overspel nooit een affaire kunnen noemen, wat een ‘feestje’ inhoudt. Overspel is geen feest, niet voor ons die er het slachtoffer van zijn, en zelfs niet voor degene die erin betrapt wordt. Overspel en al deze andere dingen zijn ZONDE, met alle pijn en vernietiging die gepaard gaan met ZONDE!

De maatschappij die psychologie omarmt, zegt ons dat we “disfunctionele” gezinnen hebben, dat we mede afhankelijk zijn als we onvoorwaardelijk liefhebben, en dat we onze wilskrachtige kinderen anders moeten straffen. Maar daar staat niets van in mijn Bijbel. Ik weet het, ik heb gekeken. In plaats daarvan moedigen deze door de mens ontwikkelde principes ons aan om hulp te zoeken bij psychologen en counselors in plaats van naar God en Zijn Woord te rennen. Praten over onze problemen kan ons er nooit echt van verlossen. Alleen de aanwezigheid van de Heer zoeken en Zijn vergeving zoeken, kan het allemaal!

Het is mijn passie om iedereen aan te moedigen die enige “behoefte” heeft om een intieme relatie met de Heer te zoeken en nooit met een gewone, zondige sterveling te spreken – maar rechtstreeks met de Machtige Raadsman!

Het is niet de “geest van de mens” of de “psyche” die belangrijk zijn, maar eerder de zondige en wanhopige ziel van de mens die Hij herstelt”!PRIJS GOD!!

Onze Fundering

Mattheüs 7:24 zegt: “Daarom kan een ieder die deze woorden van Mij hoort en ernaar handelt, worden vergeleken met een wijs man, die zijn huis op de rots bouwde.”

Op de Rots bouwen betekent dat we moeten weten wat Gods Woord zegt en dan ons leven op die waarheid moeten bouwen!

Wat is de basis van de psychologie? Ik kwam er vroeg in mijn Herstelreis achter dat de theorieën in de christelijke psychologie bij lange na niet op de Bijbel gebaseerd zijn, helemaal niet. Toen ik het boek van Dave Hunt las, The Seduction of Christianity, opende het mijn ogen voor zoveel dat ik eerder had geaccepteerd en zelfs omarmd.

Het kostte de vernietiging van het lezen van het boek over “Harde Liefde” dat ik eerder noemde om mijn onverdeelde aandacht te krijgen, omdat ik niet kon begrijpen waarom wat deze zeer populaire christelijke psycholoog zei niet werkte! Pas toen ik de strijd aanging om mijn huwelijk en gezin te redden, besefte ik dat ik de echte wapens van geestelijke oorlogvoering nodig had – het zwaard van de geest – het Woord van God.

“En neem… het zwaard van de Geest, dat is het Woord van God” – Efeziërs 6:17

Waarom?

“Want het Woord van God is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard, en dringt door tot de scheiding van ziel en geest, van gewrichten en merg, en is in staat om de gedachten en bedoelingen van het hart te beoordelen” – Hebreeën 4:12.

Ik geloof dat zoveel christenen in het huwelijk worden verslagen omdat ze ten strijde trekken zonder de aanwezigheid van God (omdat ze er niet in slaagden om in Zijn aanwezigheid te komen) en omdat ze niet over de krachtige wapens beschikten die ze nodig hadden om te winnen! Ze vervangen door mensen gemaakte theorieën voor het bewezen en gegarandeerde Woord van God. Zo jammer.

Mijn leven is gewijd aan het zien van overwinningen in huwelijken, die vervolgens zullen helpen om de verlorenen voor Christus te winnen. Ik wil families weer bij elkaar zien, ongeacht wie ik beledig!!

“U overspelige vrouwen, weet u niet dat vriendschap met de wereld vijandigheid jegens God is? Daarom maakt iedereen die een vriend van de wereld wil zijn zichzelf tot een vijand van God” -Jakobus 4:4.

Ik schaam me niet. Ik word als een radicaal beschouwd omdat ik me heb uitgesproken tegen de leer van populaire christelijke psychologen. Mensen reageren als ik de waarheid met ze deel alsof ik God Zelf heb gelasterd!

Laat me zeggen: “…ik schaam me niet voor het evangelie, want het is een kracht van God tot redding voor een ieder die gelooft…” Romeinen 1:16.

De eenvoud van het evangelie, wat zich vertaalt naar “Goede Nieuws” – heel Gods Woord is de kracht om u te redden als u gewoon gelooft!

Gepubliceerd in: Niet gecategoriseerd

1 dacht op “Counseling & Therapie & Psychologie IOU Cursus”

  1. Dit stuk over Counseling & Psychologie & Therapie is zo waar. Ik heb mij altijd afgevraagd waarom meerdere deel van de echtparen na intensieve hulp toch gaan scheiden. Of ze nou erachter komen dat er dingen zijn waar ze ontevreden over zijn bij zich zelf of bij de ander. Of dat ze erachter komen dat het geen zin heeft om verder te praten. Want ze komen na al de sessie die ze hebben gehad niet nader tot elkaar. In mijn geval was ik op het laatst zo moe en wist ik niet eens meer waarom ik het nodig vond om te praten met een Psycholoog over mijzelf en mijn voormalige echtgenoot. De informatie die ik gaf was steeds het zelfde maar de antwoorden die ik kreeg waren steeds verschillend en onduidelijker. Na een tijdje begreep ik dat ik niet beter zou worden en dat de enige die mijn vragen kon beantwoorden God was. Zijn Woorden waren duidelijk en troostelijk tegelijk. De Bijbel zegt dat alleen de Geest van God weet wat in God is. En mijn geest alleen weet wat er in mij is. En omdat God mij heeft gemaakt zal Zijn Woord de beste richtlijnen en verklaringen geven over wat ik kan doen met elke negatieve gedachten bij mij binnenkomt. Ik probeer nu al een tijdje Zijn Woord als fundering te plaatsen en er is mij al zoveel duidelijk geworden. Ik zou jouw ook willen uitnodigen om hetzelfde te doen. En je zal merken hoe je met de dag rustiger en sterker zal worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *